Help een boer aan werkvoor slechts 250 euroDuurzaam en Slim Ondernemen

Projecten in Kamarandi

Maak kennis met onze projecten in Kamarandi, Theraka

Water. Wij maken vaak gedachteloos gebruik van onze waterkraan, douche, wc en tuinslang. Toch is water voor veel mensen in de wereld een bijzonder en waardevol goed. In Kamarandi lopen de vrouwen dagelijks lange afstanden naar de Mutonga, een rivier die ontspringt in Mount Kenya. Gemiddeld is het in Kamarandi droog en heet, zo rond de 34 ºC . Door het gebrek aan water heeft de landbouw weinig kans en is de gemeenschap erg verarmd. Boeren verkopen hun land, omdat verbouwen toch geen zin heeft.
In september 2014 kwam hier verandering in doordat twee Nederlandse ingenieurs, Martin en André van Meijeren, samen met Marc Nuijten naar het dorp afreisden. In samenwerking met contactpersoon Sammy Kaunga en vele experts (zowel Nederlands als Keniaans), hebben zij een irrigatiesysteem aangelegd. Dit systeem voorziet 12 boeren van water voor hun landbouwgrond. Met behulp van Nederlandse kennis is er op het hoogste punt van het dorp (de school) een waterbassin gebouwd waar het rivierwater met een krachtige pomp naartoe wordt gepompt. Vanaf de school wordt de zwaartekracht gebruikt om het water uiteindelijk bij de boeren te krijgen.

In de eerste fasen zijn er 12 boeren, middels anderhalve kilometer pijpen, aangesloten op het irrigatiesysteem. Iedere boer huurt één of twee extra werknemers, met als gevolg dat er tussen de 20 en 30 extra banen worden gecreëerd. De visie is om het project te veelvuldigen en onder andere het marktcentrum te gaan voorzien van rivierwater. De technische uitdaging voor het eerste project was rivierwater bij het hoogste punt (de school krijgen), daarin zijn we geslaagd. Benieuwd? Bekijk hier een filmimpressie van het irrigatieproject.

Nieuwe projecten. Kamarandi heeft niet alleen nood aan water, alhoewel dit de hoogste prioriteit heeft. De (kans)arme gemeenschap kent diverse ondernemersdromen die wachten op verwezenlijking. Ook in Kamarandi zitten projecten als Table Banking in de pijplijn.

Het irrigatieproject heeft een tweede pomp nodig, om evt. uitval van de 1e pomp op te vangen. Wilt u dit project sponsoren? Kijk dan hier.

Foto's projecten in Kamarandi

Het comité en de Nederlandse vriendenHet water bereikt de school! De gouverneur is ook betrokken bij het projectHuidige conditie van het landGraven geul voor de pijpenIrrigatiesysteem TherakaProjecten in Kamarandi